SLO / ANG

Objave

28. 10. 2016

Informacija imetnikom dovoljenj AEOF in AEOS glede varnosti dobavne verige

Vir: FURS

FURS (urad izdajatelj Finančni urad Ljubljana) je pri spremljanju imetnikov AEO zaznal povečano število izrednih dogodkov, ki lahko vplivajo na izpolnjevanje pogojev in meril iz izdanih dovoljenj in sicer:
  • najdba beguncev pri raztovoru blaga;
  • nezakonit vnos drog - najdba drog pri raztovoru kontejnerja;
  • nezakonit vnos trošarinskih izdelkov - najdba tobačnih izdelkov na tovornem vozilu s strani carinskih organov.
Glavna težava pojava omenjenih situacij je nezadostno razumevanje področja varstva in varnosti dobavne verige in nezadostno ozaveščanje poslovnih partnerjev o pomembnosti varnega ravnanja z blagom.

Imetnike dovoljenj AEOF in AEOS pozivajo, da v izogib takšnim dogodkom, ki lahko privedejo tudi do odvzema dovoljenja, večjo pozornost namenite varnosti dobavne verige. Navedeno pomeni, da je imetnik dovoljenja AEO sprejel ukrepe, ki omogočajo jasno identifikacijo njegovih poslovnih partnerjev ter, da z izvajanjem ustreznih pogodb ali drugih ukrepov v skladu s poslovnim modelom vložnika zagotavlja, da ti poslovni partnerji poskrbijo za varnost svojega dela mednarodne dobavne verige. 

Naloga imetnika AEO je, da preko obveščanja poslovnih partnerjev o pomembnosti varnosti in varstva dobavne verige, le te vzpodbudi in tudi zaveže, da upoštevajo varnostne ukrepe pri skladiščenju, natovarjanju in transportu blaga. To ozaveščanje in ukrepi poleg sklenjene pogodbe z varnostnimi klavzulami ali pridobljene varnostne izjave, lahko potekajo na več načinov in lahko vključujejo:
  • smernice prevoznikom o varnem načinu prevoza (smernice se lahko posredujejo tudi dobaviteljem ali kupcem v primeru, da le ti organizirajo prevoz);
  • smernice o skladiščenju, pakiranju, nalaganju in razlaganju blaga pri dobaviteljih, kupcih…;
  • izvajanje presoj pri dobaviteljih, kupcih, transportnih podjetjih;
  • izobraževanje poslovnih partnerjev in zaposlenih o tveganjih s področja tveganj v mednarodni dobavni verigi (tihotapljenje, begunci, droge, trošarinski izdelki, izsiljevanja, podkupovanje…);
  • usposabljanje za pomoč zaposlenim pri ohranjanju neoporečnosti tovora, prepoznavanju morebitnih notranjih groženj za varnost in varovanju kontrole dostopa;
  • dobavitelj ne sme oddajati dela neznanim strankam, za katere ne more dokazati vzpostavljenega postopka za identifikacijo in zagotovitev ustreznih varnostnih ukrepov
  • uporaba zalivk ali verig s ključavnico;
  • če je podizvajalcev več, se odgovornost za varovanje dobavne verige prenese z vložnika/AEO (npr. izvoznika) na njegovega poslovnega partnerja (npr. špediterja). Ta poslovni partner je namreč tisti, ki se je formalno zavezal, da bo izvedel ustrezne naloge v imenu vložnika/AEO. Če pa „podizvajalec prve stopnje" (npr. špediter) nadalje uporabi druge stranke, bi moral preveriti izvajanje varnostnih ukrepov pri naslednjih podizvajalcih (npr. prevozniku ali drugih poznejših špediterjih).

V skladu s členom 23/2 CZU, ki določa, da mora imetnik dovoljenja nemudoma obvestiti carinske organe o vseh dejavnikih, ki so nastali po sprejemu dovoljenja in bi utegnili vplivati na izvajanje dovoljenja, vas prosimo,  da v primeru nastanka dogodka, ki lahko vpliva na izpolnjevanje pogojev in meril iz dovoljenja AEO čim hitreje obvestite krajevno pristojen organ (finančni urad).


Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024