SLO / ANG

Aktualno

Novice, objave in dokumenti iz sveta digitalnih rešitev in storitev.
02. 10. 2017

S konkretnimi koraki proti novemu slovenskemu standardu za eRačune in uskladitvi z EU


V okviru ukrepa"Readiness Of Slovenian E-Invoicing” (ROSE) se pospešeno izdelujejo izhodišča, ki bodo oblikovala nov slovenski standard za eRačune in katerega lastnosti bodo kompatibilne z novo sprejetim EU standardom. Za večjo učinkovitost v pošiljanju eRačunov in avtomatizacijo prepoznave prejemnikov, ki eRačune prejemajo v EU standardu, nastaja tudi register prejemnikov eRačunov, pri oblikovanju katerega bodo upoštevani predlogi ponudnikov ERP sistemov in drugih poslovnih rešitev. V preteklem tednu je bila uspešno izvedena predstavitvena konferenca, ki jepritegnila preko 140 udeležencev, ki so na različne načine vključeni v proces prejema računa v elektronskiobliki v skladu z evropsko Direktivo 2014/55/EU.

Predstavitvena konferenca »Bomo pripravljeni na EU standard za eRačun?«

Srečanje,ki so ga izvajalci ukrepa ROSE pripravili pretekli teden na Gospodarski zbornici Slovenije, je bilo namenjeno seznanitvi z obveznostmi evropskih izvajalcev javnih storitev, da morajo sprejeti eRačun, kadar je poslan v evropskem standardu. Med preko 140 udeleženci konference, večinoma predstavniki zavezancev, torej subjektov, ki so proračunski porabniki, ter subjektov, ki so izvajalci javnih storitev, četudi niso proračunski porabniki, je vladalo veliko zanimanje za prihajajoče spremembe, številni pa pozdravljajo tudi prihajajoče rešitve in usposabljanja s tega področja, ki bodo zagotovljena v okviru ukrepa ROSE.



Prenovljen slovenski standard za eRačun

Zaradi raznolikih formatov eRačunov na področju Evropske unije so države članice EU ter Evropska komisija uvedle evropski standard za eRačune. Raznoliki standardi namreč vodijo do nepotrebne zapletenosti in visokih stroškov za subjekte. Upoštevanje EUstandarda za eRačune bo zaenkratobvezno za vse izvajalcev javnih storitev. Le-ti bodo morali sprejeti eRačun, če jim bo poslan eni izmed standardnih oblik, ki jih bo potrdila Evropska komisija. Ukrep ROSE pospešeno usklajuje izhodišča in specifikacije za nov slovenski standard eSlog2.0, ki bo skladen z evropskim standardom, hkrati pa razvija tehnične rešitve, ki bodo izvajalcem javnih storitev omogočale prevajanje eRačunov, poslanih v evropskemstandardu,v prenovljeni slovenski standard eSlog2.0.

Elektronski register prejemnikov eRačunov
Nova pravila Evropske unije so namenjena digitalizaciji, standardizaciji ter interoperabilnosti prizagotavljanju storitev v prid državljanov, gospodarskih subjektov ter držav članic. V zasledovanju cilja digitalizacije in poenostavitve delovanja vseh vpletenih subjektov, je v okviru ukrepa ROSE v pripravi tudi enotni elektronski register prejemnikov eRačunov. S pomočjo registra bo možno še dodatno povečati učinkovitost procesov, ki spremljajo eRačun. Služil bo operativnosti na lokalni in nacionalni ravni, hkrati pa lajšal čezmejno komunikacijo in tako omogočal tekoče kroženje eRačunov znotraj EU.

Omenjene teme so bile predmet obravnave na današnjemsestanku 4.usmerjevalnega odbora Ukrepa,ki ga s finančno podporo Evropske unije (programa Connecting Europe Facility) izvajajo Uprava Republike Slovenije za javna plačila,Gospodarska zbornica Slovenije, ZZI d.o.o., Mojdenar IT d.o.o. ter Center za evropsko prihodnost.

Več informacij:
www.roseslovenia.eu
AndrejaDolničarJeraj(andreja.dolnicar-jeraj@cep.si)

Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024