SLO / ANG

Aktualno

Novice, objave in dokumenti iz sveta digitalnih rešitev in storitev.
15. 04. 2016

Uporaba eRačunov raste tudi med podjetji

Podjetja lahko eRačune začnejo uporabljati tako rekoč takoj in brez dodatnih stroškov, pa se tega pogosto niti ne zavedajo. Namenske programske rešitve za računovodstvo (na primer rešitve ERP), ki jih v podjetjih že uporabljajo, so večinoma zelo napredne in že omogočajo integracijo z omrežnimi operaterji, prek katerih se izmenjujejo eračuni. Največ eRačunov se izmenja v omrežju bank in omrežju bizBox, pri čemer bizBox ponuja popolno integracijo in večjo interoperabilnost.

Slovenija med najnaprednejšimi v Evropi

Slovenija je po uporabi eRačunov med najnaprednejšimi državami v Evropi. Z uvedbo strukturiranih eRačunov, visoko stopnjo integracije eRačunov v sisteme ERP in druge programe ter podporo omrežnih operaterjev smo postavili uspešen in moderen koncept, ki po dobrem letu dni že kaže pozitivne rezultate. Slovenija je v minulem letu po indeksu stopnje digitalizacije DESI, ki ga izračunava evropska komisija, pri deležu podjetij, ki poslujejo z eRačuni, napredovala kar za 16 mest in se uvrstila na šesto mesto, pri čemer se je delež podjetij s 5,8 odstotka v letu 2014 povečal na 16 odstotkov v letu 2015. V Sloveniji je za izdajanje eRačunov proračunskim uporabnikom predpisana oblika XML po standardu eSLOG, lahko pa se priložijo še vizualizacija računa v obliki PDF in poljubne priloge. Taka uporaba kombinirane oblike se je razširila tudi na B2B. V nasprotju s Slovenijo, ki za eRačune uporablja strukturirano obliko, se drugje po Evropi še vedno pogosto uporablja PDF ali druga nestrukturirana oblika, kar pa preprečuje avtomatizirano obdelavo računov.

Prednosti in prihranki

Prav omenjena popolna avtomatizacija procesov in v celoti integrirana obdelava sta po ugotovitvah evropske komisije glavni prednosti uporabe eRačunov. To v praksi pomeni zmanjšanje obsega ročnega dela, preprečevanje napak in hitrejše izvajanje postopkov. Dodatni pozitivni učinki so tudi dostopnost, saj lahko do eRačunov dostopamo tako rekoč kjerkoli in kadarkoli, večja preglednost in možnost poročanja v realnem času, pozitiven vpliv na ugled podjetja ter posledično lažje zaposlovanje, sledenje in evidentiranje dogodkov, boljša podpora odločanju, povečanje geografske neodvisnosti. V poročilu Billentis se potencialni prihranek pri izdanem eRačunu ocenjuje na 59 odstotkov v primerjavi s papirnim, medtem ko je prihranek pri prejetem eRačunu kar 64 odstotkov (oziroma 6,60 evra pri pošiljatelju in 11,20 evra pri prejemniku za posamezen elektronski račun). Ocene sicer upoštevajo zgolj finančne koristi eRačuna, nefinančne koristi pa prinašajo še večji prihranek, ta se s številom računov, naj bo prejetih ali izdanih, še multiplicira.

Ne potrebujete dodatnih programov

Za Slovenijo je pozitivno, da je na področju eRačunov podprla moderen in napreden pristop, ki podpira omrežne operaterje za eRačune (ponudnike storitev), kakršnega sta uvedli na primer tudi Belgija in Švica. Večji ponudniki programskih rešitev za podjetja v Sloveniji (rešitve ERP) so svoje programske rešitve integrirali s ponudniki omrežij ter tako svojim uporabnikom brez dodatnih vlaganj omogočajo vključitev v širši ekosistem, kjer je možna izmenjava med vsemi podjetji v omrežju in nekaterimi drugimi omrežji z najvišjo možno stopnjo avtomatizacije. Tako podjetjem za pošiljanje in prejemanje eRačunov in drugih poslovnih dokumentov ni treba uporabljati dodatnih programov, v katere bi ročno kopirali, uvažali ali izvažali dokumente, temveč vse postopke izvajajo s programskimi rešitvami, ki jih v podjetju že uporabljajo. Največji omrežni operater, ki omogoča popolno integracijo, je bizBox, ki povezuje več kot deset tisoč poslovnih partnerjev.

ERačuni spodbujajo tudi uporabo drugih eDokumentov

Država je z uvedbo ZOPSPUA (zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike) posredno spodbudila tudi izmenjavo elektronskih računov med preostalimi poslovnimi subjekti. Podjetja tako svoje dobavitelje in stranke iz B2B sama spodbujajo k uporabi eRačunov. Poleg tega se obseg ePoslovanja od trenutno splošno razširjenih eRačunov že prenaša še na druge poslovne dokumente, ki se uporabljajo v oskrbovanju in drugih poslovnih procesih (naročilnica, dobavnica ...). Za učinkovito izvajanje nalog je namreč zelo pomembno, da je celoten proces od izdaje, pošiljanja, distribucije, prejema do obdelave in hrambe v elektronski obliki.
Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024