SLO / ANG

Objave

22. 06. 2018

Uvedba dodatnih carin v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike

VIR: FURS

Evropska komisija je objavila uredbo o nekaterih ukrepih trgovinske politike v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike.

Komisija je na podlagi Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/886 o nekaterih ukrepih trgovinske politike v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike in spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2018/724 (v nadaljnjem besedilu: uredba), uvedla ukrep dodatne carine.

V uredbi je določeno,  da se uporablja dodatna dajatev po stopnji ad valorem v višini 10% in 25% za uvoz izdelkov v Unijo iz Priloge I k uredbi , s poreklom iz Združenih držav Amerike. Ukrep velja od 22.6.2018 dalje (prva faza). V drugi fazi se uvede nadaljnja dodatna dajatev ad valorem v višini 10%, 25%, 35% in 50% na uvoz izdelkov iz Priloge II k uredbi  od 1.6.2021 ali lahko tudi prej na podlagi uradnega  obvestila  Komisije v Uradnem listu Evropske unije.

V skladu z drugim odstavkom 4. člena Izvedbene uredbe (EU) 2018/724 dodatne dajatve ne veljajo za izdelke, navedene v prilogah, za katere lahko uvozniki dokažejo, da so bili izvoženi iz Združenih držav v Unijo pred datumom, ko se je za zadevni izdelek začela uporabljati dodatna dajatev.

Navedeno izjemo uvozniki uveljavijo z vložitvijo zahtevka za odpust oziroma povračilo dajatev  v skladu s 117. členom CZU.

Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2024