SLO / ANG

Aktualno

Novice, objave in dokumenti iz sveta digitalnih rešitev in storitev.
02. 06. 2017

Projekt »Readiness Of Slovenian E-invoicing« (ROSE)

Evropska komisija je sprejela odločitev, da podpre in sofinancira namero Slovenije, da nadalje razvije sistem e-računov in ga uskladi z relevantno zakonodajo Evropske unije (EU), kar bo pripomoglo k digitalni transformaciji naročil. Projekt z naslovom "Readiness Of Slovenian E-Invoicing” (ROSE) so pripravili in implementirali Uprava Republike Slovenije za javna plačila, Gospodarska zbornica Slovenije, ZZI d.o.o., Mojdenar IT d.o.o. ter Center za evropsko prihodnost, ki projekt koordinira.
Cilj je, da bo ob zaključku projekta 90 % zavezancev za prejem računa v elektronski obliki v skladu z Direktivo 2014/55/EU vpisanih v Register prejemnikov eRačunov, ki ga bo vzpostavila Gospodarska zbornica Slovenije ter 90 % zavezancev sposobno prevzeti eRačun v skladu z novo sprejetim evropskim standardom (EN) o elektronskih računih do konca maja 2018. Implementirani eDelivery DSI bo zagotavljal pogoje za operativnost na lokalni in nacionalni ravni in čezmejno komunikacijo. 

Države EU in Evropska komisija so evropski standard za e-račune uvedle v odziv na raznolike formate e-računov, ki se uporabljajo v državah EU. Raznoliki formati so namreč privedli do nepotrebne zapletenosti in visokih stroškov za gospodarske subjekte in javne institucije in preprečevali, da bi elektronski računi tekoče krožili znotraj EU.

Da bi dosegli zadano uporabo in sprejemanje e-računov v skladu z EN in dostavo dokumentov za javne organe naročnike , bo nadgrajena obstoječa enotna vstopna in izstopna točka pri Upravi RS za javna plačila. To hkrati zahteva uskladitev slovenskega standarda e-računov eSLOG z na novo sprejetim evropskim standardom. V skladu z evropsko direktivo o izdajanju elektronskih računov pri javnem naročanju (2014/55/EU) je prejemanje elektronskih računov poslanih po evropskem standardu zahtevano tudi za izvajalce javnih storitev, ki niso proračunski porabniki. Predvsem gre za lokalna komunalna podjetja in ostale izvajalce javnih storitev. Projekt bo posebno pozornost podpori pri uvajanju novosti namenil prav tem subjektom. Treningi za lokalna komunalna podjetja in ostale izvajalce javnih storitev ter ponudnike elektronskih storitev in rešitev, promocija in aktivnosti razširjanja rezultatov bodo prispevali k ustvarjanju zavesti in razumevanja slovenskih lokalnih komunalnih podjetij ter ostalih izvajalcev javnih storitev glede standardizacije e-računov v EU ter njihovih obvez. Rezultati bodo predstavljeni v obliki gradnikov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti za podporo vseevropske povezljivosti ter bodo na voljo za širšo uporabo.

Projekt se začenja 1. junija 2017 in se bo izvajal do 31. maja 2018.
Več lahko preberete na strani Centra za evropsko prihodnost.


Deli s prijatelji
  Zapri Na spletnih straneh ZZi.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright, ZZI d.o.o., 2018